Actief naar buiten
Komt dat even goed uit: nu de temperatuur eindelijk weer gaat stijgen, is de trend 'actief naar buiten met je kind' helemaal hot. De leukste activiteiten schieten als paddenstoelen... eh voorjaarsbloemen uit de grond. En dat gaat verder dan een boswandeling.
Legio voordelen.
Hoewel je dit natuurlijk met een beetje gezond verstand zelf kunt bedenken, hebben ook vele onderzoeken bewezen dat buiten spelen en ontdekken belangrijk is voor kinderen. Het is goed voor de grove motoriek, gezond, een prima middel tegen overgewich, je kind kan er zijn energie in kwijt, het is sociaal (je kind speelt vaak met andere kinderen), goed voor het zelfvertrouwen en - misschien nog wel het belangrijkst - kinderen worden er simpelweg blij van. Tel daarbij op het belang van zonlicht en frisse lucht (die beter is voor je gezondheid dan de droge, vaak vervuilde lucht binnenshuis en die ook nog eens de leerprestaties verbetert) en zo gek is die buitentrend nog niet.
Wilde dieren spotten
Helemaal niet als je bedenkt dat er steeds leukere excursies bij komen. Dat gaat verder dan een potje voetval in de speeltuin en met een boekje 'zoek de vogels' het bos in gaan. Wat dacht je van wilde dieren spotten op safari in eigen land? Bij staatsbosbeheer kun je met een 10-persoonskano, een elektrisch voertuig of zelfs met een stoere landrover op pad. Samen met een boswachter ga je op zoek naar de vijf wilde dieren van Nederland: reeën, edelherten, wilde zwijnen, bevers en zeehonden. Je komt op plekken waar je normaal niet zomaar komt.
Bij natuurmonumenten kun je met de nachtwachter mee door het donkere bos, of op strandstruintocht op het Waddeneiland Texel. Voor de Badu de Bosheks speurtocht kijk je eerst naar een voorstelling voordat je op pad gaat. Ook bedacht natuurmonumenten de uitdagende, gratis kaarten van OERRR, waarbij je je kind de natuur laat ontdekken: lekker buiten spelen, fantaseren, klimmen, klauteren, en knutselen. Ook buiten me je tijd mee? Er zijn interactieve themaspeurtochten, bijvoorbeeld van Jump Outdoor. Twee voorbeelden: Op zoek naar de Heren van Kuinre (waarbij je met GPS op zoek gaat naar een archeologische schat van de Heren) of het Sherlock Holmes-spel (waarbij je de detective buiten met hulp van een handcomputer helpt bij het oplossen van een raadsel.
Sport en spel.
Met speciale kinderbootcamps komen sporten en buiten zijn samen. Touwtrekken, tijgeren, klimmen, springen, kruipen, estafettes en balspelen: de Amerikaanse driltechnieken vervangen door kindvriendelijke, maar zweten is gegarandeerd. En lachen natuurlijk. Ze zijn er in verschillende vormen en maten en worden overal gegeven: op het strand, in het bos of zelfs in het stadspark.
Ook educatieve excursies zijn er legio, met de meest bijzondere namen. Wat dacht je van nachtvlinderestafette van Natuurprestaties of de mossige moerasexpeditie van Staatsbosbeheer? Ook steeds meer BSO's gaan met de kinderen naar buiten om vaak gratis natuurspeurtochten en -opdachten te doen en maken.
Wil je nog meer avontuur? Dan kun je natuurlijk je lol op met avontuurlijke, maar meestal niet gratis activiteiten, zoals vaar- en kanotochten, vlotbouwen, touwbruggenparcours, paardrijden, of abseilen.
Ook in jouw buurt
minder grootse evenementen, maar toch orgineel eropuit? Check dan eens de kleinschalige excursies van de lokale natuurorganisaties of kijk op de activiteiten lijsten van grote natuurorganisaties, waar je vaak kunt selecteren op provincie. Wat is er allemaal te doen?
- Speurtochten over een 'belevingspad', 'dierenvriendjespad' of 'insectenpad'.
- Doe- en kijkdagen op een landgoed.
- Natuurfotoworkshop voor kinderen.
- Houtsnijden.
- Knutselen in de natuur.
- Kriebelbeestjessafari
- Slootje scheppen (waterdiertjes spotten).
- Spannende spinnentocht.
- Vleermuizenspeurtocht.
- Nestkastjes timmeren.
- Insectenhotel maken.
- Proefjes uit de natuur.
- Uilenbraakballen uitpluizen.
Op bootcamp!
- www.bootcampteam.com
- www.lekkerinbeweging.nl
- www.sportengezondheid.eu
- of google op 'kids bootcamp'.
Check ook:
- www.staatsbosbeheer.nl
- www.vogelbescherming.nl
- www.natuurmonumenten.nl
- www.indenatuur.nl
- www.natuurprestaties.nl
- www.schooltv.nl/nudn/2677579/proeven
- www.jumpoutdoor.nl
Artikel uit Prima Ouders - Mei 2013